Pekerja penyelamat sedang meneruskan gerakan pencarian di runtuhan yang ditinggalkan oleh puting beliung yang mengorbankan 24 orang di Oklahoma, Amerika Syarikat, pada hari Isnin. Pegawai-pegawai yang terlibat di dalam operasi berkata usaha mencari mangsa sudah hampir di penghujungnya dan usaha lebih terarah kepada pemulihan.

Ketua Bomba Gary Bird berkata, beliau “98% pasti” tidak ada lagi mangsa atau mayat yang boleh diambil daripada sisa runtuhan.

Ribut ini yang juga membunuh sembilan kanak-kanak, telah pula dinaiktaraf ke tahap yang paling kuat bagi puting beliung. Bergerak pada kelajuan sekurang-kurangnya 320km/j, puting beliung ini telah memusnahkan kawasan Moore, iaitu kawasan di pinggiran Bandar Oklahoma.

Gabenor Oklahoma Mary Fallin berkata angka kematian boleh meningkat melebihi 24 orang dan beberapa mayat mungkin telah diambil secara langsung ke rumah pengebumian.

Kiraan kematian disemak turun dari 51 selepas pemeriksa perubatan berkata sesetengah mangsa mungkin telah dikira dua kali dalam kekeliruan.

Ia hanya mengambil masa satu minit untuk memandu dengan tempat di mana ia kelihatan seolah-olah jari gergasi jahat telah koyak jalan yang berlumpur melalui tanah hijau ”

Menurut ketua bomba tempatan, tiada yang terselamat atau badan telah ditemui sejak malam Isnin. Beliau berkata matlamatnya adalah untuk menjalankan tiga carian setiap lokasi hanya untuk memastikan perkara ini. rew kecemasan mempunyai masalah mengemudi kawasan kejiranan yang musnah kerana tidak ada tanda-tanda jalan yang tinggal. Sesetengah daripada mereka menggunakan telefon bimbit dan GPS untuk mengemudi kawasan kejadian.

(Sumber Berita)