Pakatan Rakyat Sidang Media

Pakatan Rakyat sebulat suara mendesak Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakkan jawatan ekoran catatan rekod paling tinggi petisyen pilihan untuk PRU 13 ini. Desakan sebulat suara ini dicapai dalam mesyuarat Pakatan Rakyat, hari ini.

Ia dinyatakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang media bersama pemimpin PAS dan DAP. Pakatan Rakyat bakal memfailkan 35 petisyen manakala sebelum ini UMNO menyatakan akan memfailkan 50 petisyen bagi membantah keputusan PRU-13.

Menurut Anwar, dalam sejarah pilihan raya negara ini hanya ada satu atau dua kes yang pernah dikemukakan parti yang bertanding setiap kali selesai PRU.

“Belum pernah dalam sejarah sampai dekat 90 petisyen yang dicadangkan untuk dikemukakan. Ini sahaja cukup alasan untuk Pengerusi SPR dan Timbalannya letak jawatan segera kerana cuai dan terlibat dalam kegiatan curang dan penipuan dalam pilihan raya,” katanya.

Anwar menegaskan SPR harus menyelesaikan masalah yang timbul terlebih dahulu sebelum badan itu diletakkan di bawah satu jawatankuasa khas parlimen.

“Misalnya kita merompak, kemudian runding. Sepatutnya kita serah dulu barang yang kita rompak baru boleh runding,” katanya.

Sehubungan itu Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, cadangan pembentukan jawatankuasa khas parlimen itu untuk melarikan fokus rakyat kepada persoalan sebenar tentang kegagalan SPR dalam mengendalikan PRU13 lalu.

“Oleh sebab itu kita tidak perlu jawatankuasa ini kerana SPR perlu selesaikan perkara-perkara yang dibangkitkan rakyat sekarang,” katanya yang turut bersama dalam sidang media Majlis Pakatan Rakyat.

Mustafa turut memberitahu, ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP memutuskan untuk membuat petisyen berdasarkan kawasan-kawasan yang dirasakan wajar perlu diadakan petisyen. Jelasnya, sebanyak 35 petisyen akan dikemukakan iaitu PAS sebanyak 14 , PKR, 18 dan DAP, 3 petisyen, bagaimanapun angka ini masih belum dimuktamadkan.

“Bukan sahaja Pakatan Rakyat membuat petisyen terhadap keputusan PRU13 malah Umno BN pun akan membuat 50 petisyen. Mengikut jumlah petisyen ini ternyata SPR gagal mengendalikan proses pilihan raya dengan bersih dan adil,” katanya.