Yaacob Ibrahim

Pengajaran Bahasa Melayu sebagai bahasa asing dan bukan sebagai bahasa ibunda boleh menjadi salah satu cara untuk menghentikan penurunan dalam penguasaan bahasa di kalangan masyarakat Melayu di Singapura, Menteri yang bertanggungjawab bagi hal-ehwal masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, berkata di Singapura semalam.

Beliau berkata cadangan ini mungkin dikenakan kepada orang Melayu yang membesar dalam persekitaran yang sepenuhnya berbahasa Inggeris.

Dr Yaacob berkata demikian di hadapan lebih 200 pelajar pra-universiti Melayu-Islam yang berkumpul di sebuah teater di Ang Mo Kio untuk sesi dialog yang bertujuan untuk berkongsi idea untuk memberi manfaat kepada masyarakat Melayu-Muslim. Para ahli panel lain adalah Puan Moliah Hashim, Ketua Eksekutif Mendaki.

Pelajar Innova Junior College Ahmad Muslim, 17, bertanya apakah yang boleh dilakukan mengenai penurunan dalam penguasaan Bahasa Melayu di kalangan masyarakat Melayu Singapura. Dr Yaacob berkata semua orang dalam masyarakat mempunyai peranan dalam mengekalkan penguasaan bahasa, tetapi cabaran terletak dalam memastikan ia relevan kepada generasi muda.

Beliau menambah, “Kita tidak berada di Kelantan atau Kedah, di mana semua orang bercakap Melayu dalam dan di luar bilik darjah…ia mungkin tepat pada masanya bagi kita untuk mengajar Bahasa Melayu sebagai bahasa asing bukannya sebagai bahasa ibunda.”