Gambar Putus Letrik Asli

ADUN Seri Serdang yang baru dipilih, Noor Hanim Ismail mengecam Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, kerana membuat kenyataan palsu dan menipu. Ini ekoran kenyataan Wan Ahmad yang mendakwa bahawa kejadian Blackout 505 yang tersebar di internet dan akhbar adalah fitnah dan lakonan yang dirakam sebelum PRU13. Menurut Wan Ahmad kepada media:

“Mereka telah melakonkan perkara ini sebelum pilihanraya lagi untuk disebarkan di internet sebagai helah bagi menunjukkan kononnya berlaku kejadian lampu padam, sedangkan ini semua cerita karut.

“Pada gambar tersebut ditunjukkan kononnya petugas SPR sedang mengira kertas undi dan terpaksa menggunakan lampu bantuan kerana lampu padam sedangkan petugas itu langsung tidak memakai baju SPR.”

Noor Hanim, calon PAS dalam pilihanraya ini menang dengan majoriti 16,251 undi dalam pilihan raya ini untuk kerusi Seri Serdang. Beliau mendapat 39,373 undi mengalahkan calon BN Mohamed Yusof Mohamed Yassin yang mendapat 23, 486 undi. Menurut Noor Hanim, gambar yang tersebar itu (di atas) adalah asli yang berlaku di Sekolah Kebangsaan Serdang dalam bilik pengiraan undi Saluran 3.

Counting agent kami telah mengambil beberapa gambar sebelum dan selepas kejadian blackout tersebut itu berlaku,” kata Noor Hanim dalam kenyataan rasminya.

“Saya menyarankan agar pihak SPR, khususnya Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar, memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana telah melakukan kesilapan dalam mengeluarkan kenyataan tanpa membuat kajian yang mendalam dan mengambil ringan isu yang dibangkitkan oleh rakyat. SPR sebagai badan rasmi yang menguruskan pilihanraya ini mesti dilihat profesional, adil dan telus serta tidak berpihak kepada mana-mana parti.”

Ujarnya, ternyata hasil penelitian dan siasatan awal yang dilakukan Wan Ahmad bersama pegawai-pegawainya adalah sangat lemah dan hanya sekadar ingin menutup kelemahan sistem pilihanraya yang ada dan menafikan kejadian putus eletrik (blackout) yang benar-benar berlaku.

“Saya juga melihat beberapa kelemahan Timbalan Pengerusi SPR dalam menilai beberapa aspek dikatakan Prosedur Operasi Standard (SOP) SPR sewaktu hari mengundi pada 5 Mei 2013 yang lalu. Bagaimana beliau sendiri tidak tahu pakaian rasmi petugas-petugas SPR berwarna kelabu pada hari tersebut.”

Noor Hanim juga berasa hairan kenapa Timbalan Pengerusi SPR juga tidak kenal kotak bekas kiraan undi yang digunakan oleh pihak SPR sendiri.

“Gambar tersebut dengan jelas menampakkan logo SPR di tepi kotak kiraan undi yang digunakan.”

Sewaktu kejadian itu berlaku, wakil calon beliau juga telah berusaha membekalkan lampu suluh ke bilik kiraan undi tersebut bagi memastikan proses kiraan undi berjalan dengan lancar.

“Saya menafikan bahawa terdapat wartawan di lokasi kejadian kerana yang ada hanya Ketua Tempat Mengundi (KTM), petugas SPR, wakil calon dan anggota polis yang bertugas,” katanya.

(Sumber Berita)