Yazid Sufaat Ditahan

Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Yazid Sufaat telah ditahan semula oleh polis hanya selepas seminggu mahkamah mengetepikan tuduhan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Kira-kira sepuluh anggota polis datang ke kediaman Yazid sekitar pukul 8.00 pagi Isnin dan menahannya yang dikatakan dibawa ke Bukit Aman. Mereka diketuai oleh inspektor yang sama yang menangkap Yazid awal tahun ini.

Isterinya, Chomel, yang mengendalikan kantin di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur tidak berada di situ tetapi tiga anak perempuan mereka berada di rumah. Pihak polis juga dikatakan cuba untuk menangkap tiga anak perempuannya. “Mereka menggari kakak saya,” dakwa salah seorang daripada anak perempuan Yazid.

“Mereka juga cuba menangkap saya dan adik perempuan saya tanpa sebab. Nasib baik dia begitu kecil dan gari tidak muat.”

Menurut peguam Yazid, Fadiah Nadwa, Yazid telah ditahan di bawah Sosma dan Seksyen 130K(a) Kanun Keseksaan berkaitan keganasan dan membawa hukuman penjara seumur hidup. Hilmi Hasin, yang bekerja di kantin bersama-sama Yazid dan keluarganya juga telah ditangkap semula.

“Mereka ditahan di Bukit Aman. Kami sedang cuba untuk mendapatkan akses, dan apabila kita bertemu dengan mereka kita akan memfailkan habeas corpus,” katanya pada hari Isnin.

Fadiah berkata Halimah Hussein, yang juga telah ditangkap bersama kedua-dua mereka awal tahun ini, hanya dikenakan “denda setakat ini”.

Bekas tahanan ISA, Yazid, 49, didakwa awal tahun ini dengan pertuduhan menggalakkan keganasan bagi mengugut orang awam di Syria. Walaupun beliau merupakan antara tiga orang pertama yang akan ditangkap di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 yang baru digubal, beliau telah didakwa di bawah Seksyen 130G (a) Kanun Keseksaan.

Sebelum ini beliau telah dibebaskan pada 20hb Mei bersama-sama dengan Hilmi dan Halimah.